De Band
Inhoud boek
Bedrog is na Deadline en Territorium het derde deel van deze populaire serie. Nieuw is dat het boek geschreven is vanuit een ik-perspectief, het perspectief van rechercheur Ollie Chandler. Hij is een oude bekende uit de twee andere romans: "ik mocht Ollie en hij verdiende een verdere ontwikkeling vond ik" aldus Alcorn. Ollies vrienden zijn de twee hoofdpersonen uit de eerste twee boeken, Jake Woods en Clarence Abernathy. Clarence is nauw betrokken bij Ollies speurwerk omdat hij daarover verslag mag doen in zijn column bij the Tribune. Ollie Chandler is het type stoere man met een klein hartje. Hij beschikt over een flinke dosis zelfingenomen humor die soms irritant, soms echt grappig is....
Als rechercheur staat Ollie erom bekend dat hij de regels wel eens aan zijn laars lapt. Zijn meerderen hadden hem allang de laan uitgestuurd, als hij niet zo succesvol was geweest. Op een nacht wordt Ollie uit zijn bed gebeld omdat er een professor in de filosofie is vermoord. Als Ollie deze zaak gaat onderzoeken wijzen de bewijzen steeds meer in de richting waarvan hij vurig hoopt dat het niet waar is... namelijk naar zijn eigen afdeling. Is één van zijn collega's die hij vertrouwt de dader? Maar wat hij zélf de avond van de moord heeft gedaan weet hij ook niet meer. De laatste tijd drinkt Ollie veel om niet meer aan zijn overleden vrouw te hoeven denken, maar als hij aan het drinken slaat krijgt hij steeds vaker black-outs van enkele uren. En er is sterk bewijs dat zijn kant op wijst...
Je krijgt als lezer een hoop redenen voorgeschoteld om iedereen te verdenken, waardoor het verhaal steeds blijft verrassen tot aan de spannende ontknoping toe. Als thriller bevat dit boek prima amusement!


Paard van Troje
Maar Randy Alcorn heeft er natuurlijk meer in willen stoppen. En wel een heel 'paard van Troje', zoals de schrijver het zelf verwoordt. Met daarin het evangelie. Alcorn betoogt dat hij vía fictie mensen onbewust kan laten nadenken waar ze anders al zouden hebben afgehaakt. Iets wat gezien de reacties van mensen op zijn website aardig lijkt te lukken.
Randy Alcorn vertelt in een interview dat toen hij dit boek schreef, hij daarbij de ongelovige mens in zijn gedachten had. Ollie Chandler is een scepticus, die het geloof niet bepaald logisch vindt. Hij is boos op God vanwege de dood van zijn vrouw en het vele onrecht dat hij ziet. Ook vindt hij christenen vaak hypocriet. De onverwachte wendingen waarmee hij te maken krijgt bij de zaak van de professor dwingen hem om nog eens extra stil te staan bij zijn eigen lijfspreuk 'dingen zijn vaak niet wat ze lijken' en naar mate het boek vordert merk je dat OIIie misschien bereid is zijn lijfspreuk ook op het geloof toe te passen, maar dit gebeurt niet op een overdreven manier, zodat de ongelovige lezer zich nog steeds met hem kan identificeren.
Het geloof wordt door Ollies christelijke vrienden Jake en Clarence vaak ter sprake gebracht. Randy Alcorn weet het luchtig te houden door de grapjes die Ollie maakt als het al te serieus dreigt te worden. Hij schuwt niet ook de christenen in zijn boek soms fouten te laten maken, zoals een christelijke collega van Ollie die na de dood van zijn vrouw ontactische opmerkingen maakt of als Clarence tot zijn eigen spijt zijn zelfbeheersing verliest en iemand bijna fijnknijpt. Daardoor worden de personages in mijn ogen alleen maar geloofwaardiger.

Conclusie
Werkt het nu echt om het evangelie zo te verpakken in een thriller? Het leek mij eerst nogal onnatuurlijk. maar ik moet toegeven dat Randy zijn 'paard van Troje' op een ongekunstelde manier heeft weten in te bouwen zonder afbreuk te doen aan zowel het evangelie als de thriller en dat is een compliment waard.
Fieke Hoek-verkerk
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584