Try it out
De Noordoost Polder

EMMELOORD - Een lachend donker meisje kijkt je aan vanaf de omslag van het boek 'Dochter van twee moeders' van Dorothée van Oeveren. De hoofdpersoon in het boek, Esmee, de dochter van twee moeders, is voor schrijfster Dorothée in het jaar dat ze met haar roman bezig was, een bekende geworden. Je zou bijna verwachten haar in een gesprek met haar te ontmoeten, maar ze bestaat slechts in haar boek, waarin ze soms door Emmeloord fietst.

Dorothée, die schrijft onder haar meisjesnaam, komt uit het jeugdwelzijnswerk. Acht jaar geleden raakte, ze haar stem enige tijd kwijt. Ze zocht toch iets om zichzelf onder woorden te brengen. Daarom volgde ze, twee jaar een opleiding aan een schrijversinstituut. En daar ontdekte zij dat de romanvorm haar het beste lag. Iets wat overigens niet uit de lucht kwam vallen. Als kind had ze al boekjes vol geschreven. En haar vader schrijft theologische boeken. Hij was het dan ook die haar roman corrigeerde. Sinds haar twee zoons op school zijn, heeft zij het schrijven weer opgepakt.

Zij heeft een jaar gewerkt aan haar eerste roman, 'Dochter van twee moeders', die in september uitkwam. Hoe komt iemand op het idee een verhaal te gaan schrijven van een liefde, van een baby die wordt afgestaan en van India naar Nederland, Emmeloord notabene, gebracht wordt. Dorothée lacht en vertelt nadenkend over de dingen die haar bezighouden. Na de geboorte van hun twee zoons, zijn ze intensief met een adoptieproces bezig geweest. Dit vormde een basis voor dit verhaal, waarin adoptie een van de onderwerpen is. Maar ook haar ervaringen van een bezoek aan haar zus in Nepal en haar broer in India zijn erin verwerkt. Ze las veel boeken van Indiase schrijvers. Ze bekeek films. En ze maakte korte beschrijvingen.

Het onderzoek voor ze begint te schrijven, boeit haar. En dan komt het verhaal, wat onder haar handen groeit. Een verhaal van een meisje wat geadopteerd wordt. Hoe voelt het om te worden afgestaan. Hoe komt een moeder ertoe. De emoties van beide moeders. Hoe verplaatst deze schrijfster zich van de ene in de andere moeder. Dorothée vertelt dat ze beiden kan begrijpen. En haar begrip ook probeert over te brengen. Als we verder praten, blijkt het dichterbij brengen van de emoties, de sympathie voor de mensen, wat bezielt mensen, het in de huid proberen te kruipen van de ander, haar bezig te houden en ze verwoordt dit in haar schrijven.

Het geloof speelt een belangrijke rol in haar verhaal. Met name als het op keuzes maken aankomt. Zoals bij de moeder die haar dochter afstaat, Voor Dorothée is haar geloof een bron van troost en inspiratie, haar boek wordt uitgegeven bij Novapres. De Emmeloordse schrijfster is inmiddels aan haar volgende boek begonnen.

Bron: De Noordoostpolder 14 november 2002
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584