Try it out
Civitate

Eén van die boeken waarvan je blij bent het gelezen te hebben. Zo zou ik deze roman van Randy Alcorn willen typeren.

Kern van de intrige is de speurtocht naar de waarheid door Jake Woods, gevierd en gevreesd columnist bij een bekend dagblad. Een speurtocht die op gang komt als hij met zijn twee beste vrienden in een auto-ongeluk beland, wat hij uiteindelijk als enige overleeft. Maar was het wel een ongeluk? Of wilde iemand Doc dood hebben? Wat voor duister geheim ging er achter het leven van zijn overleden vriend schuil?
Tussen de speurtocht van Jake op aarde door verspringt het beeld steeds even naar de hemel, naar Finny, één van de overleden vrienden van Jake. Om die gedeelten vooral ben ik blij dit boek gelezen te hebben. In zijn nawoord zegt de schrijver zelf "De gebeurtenissen en gesprekken in het leven na de dood zijn vanzelfsprekend fictief! De directe en indirecte informatie, die we in de Bijbel vinden over het leven na de dood is aanzienlijk, niet net genoeg bijzonderheden om ons enigszins een beeld te kunnen vomm maar niet zoveel dat we ons wijs zouden kunnen maken dat we het allemaal kunnen bevatten. Ik geloof dat God van ons verwacht dat we de grenzen en gebreken van onze verbeeldingskracht onderkennen, maar dat we er niettemin gebruik van maken". De verbeeldingskracht van Alcorn is op dit punt eerbiedig, sprankelend, intelligent, ontroerend, boeiend, een diep verlangen wekkend. Hoewel Alcorn duidelijk stelt niet alleen niet onfeilbaar, maar nadrukkelijk feilbaar te zijn, dringt de waarheid die uit zijn inzichten spreekt zich vreugdevol aan je op: de hemel is bepaald niet saai, maar een heerlijke ontdekkingstocht zonder grenzen. Er is steeds meer te ontdekken en te leren, en de heerlijke kern van alles is de tijd die je regelmatig persoonlijk door mag brengen met Hem die je zo lief heeft; die Zijn leven voor je gegeven heeft... en het je samen met alle anderen die je (weer) ontmoet bij alles wat je vreugdevol onderneemt voortdurend weten onder de glimlach van Zijn tegenwoordigheid. Alleen om deze gedeelten al zou je dit boek moeten lezen.
Maar er is veel meer. Op werkelijk knappe wijze is een enorme hoeveelheid informatie op ethisch gebied vervlochten in ijzersterke dialogen die Jake Woods voert bij zijn speurtocht naar de waarheid, de waarheid ook over zijn eigen atheistische leven. Vrij-veilig campagnes op scholen, sex voor het huwelijk, abortus, de interesse van de industrie naar foetussen, de wijze waarop bij grote progressieve dagbladen "de waarheid" een nogal gekleurd filter van de werkelijkheid vormt... allerlei zaken komen in stevige dialogen aan de orde. Zoals Peretti voorin over dit boek zeg: 'Net als zijn overige boeken is deze roman vooral bedoeld voor heldere denkers, die een stevige discussie niet uit de weg gaan".
Ik kan dit boek alleen maar aanbevelen.

Teus Schep

Bron: Civitate oktober 1996
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584