Try it out
Band des vredes

Op de onlangs in Voorthuizen gehouden ontmoetingsdag verwees één van de sprekers in zijn toespraak naar het boek 'Deadline', met de opmerking, dat je het zou moeten lezen als je er een indruk van wilde krijgen hoe het leven na de dood eruit zou kunnen zien. Dat is natuurlijk een gewaagde veronderstelling en dat weten we allemaal. De betrouwbaarste bron van informatie over de hemel is immers altijd en alleen de Bijbel. Toch kan ik me die nieuwsgierigheid wel voorstellen. Een van de uitspraken die ik in 'Deadline' tegenkwam: 'er is maar één zekerheid in het leven en dat is de dood', houdt in dat ieder van ons zonder uitzondering daar wel meer over wil weten. Niet iedereen komt daar zo openlijk voor uit, maar niemand ontkomt eraan.

Het boek'Deadline' behoort tot een genre dat de laatste jaren sterk in opkomst is: de christelijke thriller. Denk maar aan de boeken van Peretti en de vooral in Amerika zeer populaire serie van Tim Lahaye en Jerry Jenkins ‘De laatste bazuin’ over de eindtijd.

Fantasie? Ongetwijfeld! Hoewel al deze boeken zijn gebaseerd op de Bijbel, vind ik een waarschuwing wel op zijn plaats. Dit soort boeken lijkt een beetje te zweven tussen hemel en aarde. In de bibliotheek vind je ze niet zo snel, je moet ze daar echt reserveren, want een ongelovige stuit al snel op de christelijke boodschap, die de schrijver wel voorzichtig probeert te verpakken en een christen heeft zo zijn twijfels over de betrouwbaarheid van de inhoud.
Ik heb het boek overigens in één ruk uitgelezen, want spannend is het wel.
In het kort: een journalist probeert samen met een rechercheur te ontdekken of een moord op zijn twee beste vrienden, die aanvankelijk een auto-ongeluk lijkt, het werk is van een wraakzuchtige ex-patiënt van één van die vrienden, een chirurg of van de georganiseerde misdaad. Het is herkenbaar en soms zelfs ontroerend om te lezen hoe dit onderzoek als neveneffect heeft, dat deze columnist uiteindelijk tot de conclusie komt, dat zijn leven nog maar één kant op kan: naar God terug. Dan zie je ook welke veranderingen dat teweegbrengt in zijn leven. Daar komen heel wat gesprekken en overwegingen aan te pas. Die dialogen in het boek zijn vaak wel erg langdradig, hoewel je ook heel veel argumenten krijgt aangereikt, die je in zulke situaties in je eigen dagelijks leven kunnen helpen. Misschien volgt de schrijver wel een trend: de thrillers van tegenwoordig zijn alleen nog te verkopen als ze, meer dan 500 bladzijden beslaan.

Door het hele verhaal heen geweven beleef je dan ook nog het avontuur van zijn andere vermoorde vriend in de hemel en de rol van de engelen in beide werelden. Dat is in wezen de kern van het boek. Het verband tussen dit aardse leven en het hemelse leven. En vooral daarin zit de scepsis, die je bij het lezen van dit verhaal krijgt. Het is spannend, een beetje Amerikaans, de mensen zijn herkenbaar, de boodschap is Bijbels, de normen en waarden zijn de onze, maar de beschrijving van het hemelse is speculatief. Soms wel ontroerend, maar dat is riskant, want dan zou je soms vergeten, dat er maar één betrouwbare bron voor dit soort zaken is. Het Woord van God zelf.

Bron: Band des vredes
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584