Uitdaging

In 1962 waagde de Canadese zendeling Don Richardson zich met zijn vrouw in de geheimzinnige, vochtige oerwouden van Nieuw Guinea, waar het wemelt van krokodillen, slangen en toen nog koppensnellers. Hij vestigde zich temidden van een barbaarse stam, de Sawi's, die er de gewoonte op na hielden de schedels van hun vijanden als hoofdkussen te gebruiken.

Stukje bij beetje schonken de Sawi's hem hun vertrouwen en uiteindelijk, na heel veel bange avonturen, wist hij hun hart te bereiken met het Evangelie. Richardson schreef er een spannend boek over dat in 1974 in een Nederlandse vertaling bij Gideon verscheen -Vredeskind- dat nog altijd tot een van de beste zendingsverhalen gerekend kan worden.
Nadien schreef Richardson nog een ander zendingsboek -De eeuwigheid in hun hart- dat echter niet het succes van zijn eersteling kon evenaren. Het heeft lang geduurd, maar nu komt Richardson met een derde boek en dat kan qua verhaaltrant, qua spanning en qua schrijfstijl een waardige opvolger van Vredeskind heten. Heersers van de aarde heet het en het speelt zich opnieuw af in Nieuw Guinea
- nu Irian Jaya geheten -, een gebied waaraan Richardson zijn hart heeft verpand.
In Heersers van de aarde beschrijft hij de lotgevallen van de zendeling Stan Dale die zich in de afgelegen Snow Mountains vestigt onder de Yali, een kannibalenstam die zichzelf 'heerser van de aarde' noemt. Ze dienen vrouwenhatende en kinderen verachtende goden. Buigend voor de kembu-geesten waren de Yali-mannen gehoorzaam tot het uiterste en brachten ze zelfs hun eigen kinderen ter dood. Onder die vijandige en levensgevaarlijke stam, die deels nog in het Stenen Tijdperk leeft, ging Stan Dale aan de slag. Hij sloeg er een koers in die voor hem, zijn vrouw en zijn metgezellen al snel zou resulteren in een bloederige strijd met de complexe religie van de Yali. Hij had er nog geen idee van in welke ijzingwekkende gevaren hem te wachten stonden en welke prijs er betaald zou moeten worden voordat de Yali uiteindelijk de liefde van Jezus zouden leren kennen.

Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584