Try it out
Het Katern

Net Lewis, maar dan ‘Beter’

Beste Wormrot,

Nee, daar wordt ik niet blij van, dat heb je goed begrepen. Als Randy Alcorn achter z’n schrijftafel kruipt, komt er een nieuw opvulsel voor de Amerikaanse TopTien van Christelijke Bestsellers, daar kun je ik-weet-niet-wat op zeggen. Het idee alleen al dat er zo’n lijst bestaat, doet mij rillen. Goed, ik zal je wel weer advies dienen. Ik hoef niet elke keer te herhalen dat je om te beginnen de vent zelf zou kunnen aanpakken? Zo’n baptistendominee die z’n gemeent eraan gegeven heeft en zijn eigen ‘bediening’ is begonnen? Verrukkelijke prooi! Eternal Perspective Ministries! Zo zou ik een afdeling hier beneden nog wel willen noemen. Laat de voorman van zo’n club uitgroeien tot een geestelijk dictatortje, dat aan niemand verantwoording verschuldig is en naar niemand meer luistert. Geef hem een buitenechtelijke verhouding of zorg voor een finacieel schandaal – genoeg om hem te laten struikelen. Kan allemaal. Nog steeds.
Zolang het daar niet van komt, moeten we maar kijken of we iets aan dat nieuwe boek van ‘m kunnen doen. Dus dat gaat over ons? Een hogere duivel die aan een ondergeschikte schrijft, naar het voorbeeld van Brieven uit de hel? Niet best, Wormrot, niet best. Dat boek is deze zomer zestig jaar oud en het achtervolgt on nog steeds.
Maar geen paniek. GEEN PANIEK!! Ik kan nog wel een paar dingen bedenken, Alcorn bewondert C.S. Lewis, maar zorg dat hij het allemaal veel beter wil doen. Lewes schreef dertig brieven op 160 bladzijden – wat zullen we er bij Alcorn van maken? Een stuk of 47 brieven, en allemaal vijf keer zolang als bij Lewis? Overdaad schaadt.
Doceren is doseren. Dat werk.
Lewis koos een beperkt aantal – ik kan het niet ontkennen – goed gekozen thema’s; laat Alcorn alsjeblieft zoveel mogelijk overhoop halen van wat er volgens hem allemaal niet deugt in de kerk en in de wereld. Hoe meer thema’s door elkaar in een brief, hoe beter. En laat’m daar maar zo tegen fulmineren dat zelfs zijn eigen lezers moe worden.
Nog een tip: je patient heeft toch de smaak van romans schrijven te pakken? Weet je nog wat een uitbrander ik je gegeven heb – of vond je dat juist fijn? – toen zijn eerste roman verscheen? Deadline was veel te goed voor een debutant. Laat hem Lewis ook op dit punt verbeteren, door er ook half-en-half een roman van te maken. Maar dan met een heel ondiepe personages, die hij allen maar laat opdraven ter wille van de thema's die hij wil aanroeren. De hoofdpersoon zal wel een of andere yup zijn die tot bekering komt. Ik noem maar wat: hij krijgt nog bijna iets met een verleidelijke secretaresse, er is fraude op z’n werk, z’n dochter rommelt met vriendinnetjes in het occulte, een ervan doet een zelfmoordpoging, z’n zoontje haalt vunzige plaatjes van het internet, hij discussiert met een tennisvriend over het geloof, de krant bericht over een schietpartij op school, er komen Mormonen aan de deur, z’n vrouw raakt op haar 41e nog een keer zwanger en krijgt een prenataal onderzoek aangeraden, z’n oude vader heeft een vrijzinnige dominee, hij verkoopt z’n dure auto, gaat met z’n vrouw op zendingsreis naar China, met ter afsluiting een dodelijk ongeval.
Hebben we alles? Of ben ik nog een homofiele vriend vergeten?
Laat hem fulmineren, schreef ik net al. Alle registers open! Deze wereld gaat van kwaad tot erger! Abortus, New Age, tv-verslaving, secularitisme aan de universiteiten, moderne literatuur, moderne theologie – alles in zo zwart mogelijke kleuren, zodat christenen misschien het idee krijgen dat ze vooral moeten stoppen met nadenken. En zorg dat het net lijkt of in Alcorns Bijbel geen teksten voorkomen ‘Kom tot Mij, allen die vermoeit en belast zijt, en ik zal u rust geven’ – een van de walgelijkste uitspraken van de Vijand – of een mens die zegt ‘Ik geloof,kom mijn ongeloof tot hulp’. Nee, laat ‘m alles maar stevig zonde noemen. Dan krijgen z’n lezers misschien het idee dat ze er toch niks van bakken. Of – nog beter – ze gaan zich heilig voornemen het uit alle macht voortaan beter te doen. Morgenavond of volgende week of volgend jaar loopt dat toch weer stuk. Of ze gaan denken dat ze pas met de Vijand mogen omgaan als ze bijna geen zonde meer doen. Toe maar, laat ze maar, als het niet anders kan – laat ze maar merken dat wij er zijn en hoe we werken. Als ze maar niet denken aan de Vijand, die hen met open armen staat op te wachten.
Als je niet kunt voorkomen dat er weer een komt dat laat zien hoe reeel ons gevecht om mensenharten kan zijn, laat het dan een slecht geschreven boek zijn.
Voor altijd de jouwe,

Waanval

Wim Houtman

Bron: Het Katern 8 februari 2002
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584