Try it out
Zelf doeners in adoptie

Dochter van twee moeders is het verhaal van de zeventienjarige Esmée, die als baby geadopteerd is uit India. Totaal onverwacht krijgt zij een brief van haar biologische moeder, die haar graag zou willen ontmoeten. Deze brief verstoort het evenwicht in het gezin. De adoptiemoeder heeft geprobeerd de brief achter te houden om haar dochter teleurstellingen te besparen. De adoptievader en zus van Esmée steunen haar, als Esmée besluit dat ze op zoek wil naar haar roots. Esmée vertrekt samen met haar zus en zwager naar Bombay om haar biologische moeder, Shareena, te ontmoeten.

De roman is geschreven uitwisselend perspectief en springt heen en weer in de tijd. De ervaringen van de reis worden afgewisseld met de geschiedenis van Shareena. Shareena is al uitgehuwelijkt maar heeft een stiekeme relatie met haar Engelse leraar. Deze relatie kan echter nooit de goedkeuring van Shareena's familie krijgen. Shareena durft een toekomst zonder families met een partner die haar cultuur niet begrijpt, niet aan en verbreekt uiteindelijk de relatie. Dan blijkt ze zwanger te zijn. Doordat deze relatie tegelijkertijd met de reiservaringen van Esmée beschreven wordt, wordt je als lezer meegenomen in de sfeer van India en de Indiase cultuur.

Shareena wordt door haar ouders gedwongen haar kind af te staan. De laatste maanden van haar zwangerschap, die ze in de kliniek van de Sisters of Charity doorbrengt, worden uitgebreid beschreven. Ondanks het feit dat Shareena haar baby eigenlijk wil houden, volgt ze de door haar ouders uitgekozen weg en staat haar dochtertje na een maand af aan een Nederlands echtpaar. Haar oorspronkelijk huwelijk gaat niet door omdat ze geen maagd meer is (haar moederschap wordt uiteraard verzwegen) en ze wordt in plaats daarvan uitgehuwelijkt aan een oudere weduwnaar.

Esmée is inmiddels de Sisters of Charity op het spoor gekomen, maar hoort dat haar moeder haar bij nader inzien niet meer kan ontmoeten, omdat haar echtgenoot dat verbiedt. Esmée geeft de moed niet op, ondanks forse tegenslagen, en zoekt net zo lang door tot ze Shareena vindt.

Het wisselend vertelperspectief, waarin beide verhalen steeds dichter naar elkaar komen, zorgt ervoor dat het boek blijft boeien. De gekozen vorm maakt ook dat 'je wilt weten hoe het afloopt'. Tegelijkertijd liggen sommige delen er naar mijn smaak te dik bovenop. De Sisters of Charity zijn bijvoorbeeld een wonder van behulpzaamheid. De zoektocht is overdreven ingewikkeld gemaakt doordat tot drie maal toe een stokje voor een ontmoeting wordt gestoken. Dat de ontmoeting eindelijk plaatsvindt als Shareena wordt door haar ouders gedwongen haar kind af te staan. De laatste maanden van haar zwangerschap, die ze in de kliniek van de Sisters of Charity doorbrengt, worden uitgebreid beschreven. Dat de ontmoeting eindelijk plaatsvindt als Shareena op het punt staat te bevallen van haar tweede kind is een mooi gegeven, maar komt gekunsteld over. De bijna dood ervaring van Shareena tenslotte, met daarna haar besluit tot een meer zelfstandig leven, ligt er erg dik bovenop.

Het karakter van Shareena is het sterkst uitgewerkt. Je kunt je inleven in haar machteloosheid, die ook in de jaren nadat ze haar kind heeft afgestaan voort blijft duren. Ook de voortdurende liefde voor haar dochter wordt goed beschreven. Esmées leven wordt door elkaar geschud. Je begrijpt haar twijfel en onzekerheid, die op een gegeven moment omdraait naar vastberadenheid. De dubbele binding van haar liefde naar haar beide moeders is minder goed te volgen. Daarvoor blijft de adoptiemoeder te veel een karikatuur van zorg. Esmées zus en zwager zorgen voor nuchterheid en vaart in het verhaal. Ze staan wat verder van de problemen af, en staan tegelijkertijd onvoorwaardelijk achter hunjongere zusje.

Ik vond het verrassend om over een roots reis te lezen in romanvorm, maar zie uit naar een evenwichtiger uitgewerkt boek. Welbleek het boek gespreksstof over afstandsmoeders te geven.

Margo Pluijter

Bron: Zelf doeners in adoptie, december 2002
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584