Try it out
Ventilator

Zij die al eerder genoten hebben van de roman 'Deadline' geschreven door Randy Alcom kunnen ook van zijn tweede roman 'Het Territorium' met volle teugen genieten. Zij die 'Deadline' hebben gemist kunnen nu een dubbel portie halen.

Er zijn de nodige parallellen. tussen deze twee romans. Eén parallel is dat in beide romans een journalist de hoofdrol speelt. In 'Het Territorium' is dit Clarence, die algemene en sport columns schrijft voor een krant. Clarence heeft een nogal conservatieve inslag en dit valt op in de liberale journalistenwereld. De enige medestander die bij heeft is Jake. Deze Jake was de hoofdrolspeler in het boek 'Deadline'. Een ander opvallend detail is dat Clarence een zwarte huidkleur heeft en mede daarom is aangenomen, omdat dit laat zien boe liberaal zijn krant wel niet is. De huidkleur speelt in deze roman een belangrijke rol, ging het in 'Deadline' voornamelijk over de abortusproblematiek in 'Het Territorium' speelt discriminatie (in al zijn facetten) de eerste viool.

Een opvallende overeenkomst tussen 'Deadline' en 'Het Territorium' is dat in beide romans het leven niet ophoudt op aarde, maar dat ook het leven in de hemel beschreven wordt. De manier waarop Randy Alcorn de hemel beschrijft, vind ik indrukwekkend. Wat Alcorn weergeeft is natuurlijk een bepaalde interpretatie en hoeft niet direct overeen te komen met de werkelijkheid. Maar het geeft wel kleur aan de hemel, je ontdekt dat het meer is dan alleen maar zingen, en het wekt daardoor een verlangen naar de hemel op, omdat het de mooiste, indrukwekkendste, meest gave wereld is die het dichtst bij Jezus Christus is. Alleen deze beschrijving van de hemel maakt de roman het lezen al waard.

Maar er is nog veel meer te lezen en te beleven in deze roman. Het vertelt het verhaal over een zinloze, maar afschuwelijke moord op een familielid van Clarence. Dit brengt Clarence terug vanuit de 'blanke wereld', waarin hij heeft geleerd om een blanke te zijn naar de zwarte wereld, de getto's van Amerika. Hier heeft elke bende, die bestaat uit tieners, zijn eigen territorium. In de strijd tussen de benden ligt de verklaring voor de moord. Samen met een blanke rechercheur gaat Clarenee dan ook op zoek naar de daders. Dit blijkt echter niet zo eenvoudig te zijn. Dit gecombineerd met een aantal ijzersterke personages, waarbij de vader van Clarence er met stip uitspringt, zorgt ervoor dat deze roman de nodige diepte en realiteitszin bevat.

Kort gezegd: Een indrukwekkende roman, die je zeker moet lezen.

Bron: Ventilator maart 1999
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584