Idea Nr 1 2013
Dit boek van Bram de Blouw kan dienen als reisgnoot voor al diegenen die in het ravijn van een echtscheiding zijn gevallen.
Hoewel de auteur zelf niet ervaringsdeskundig is, is het toch merkbaar dat hij als vader van een gescheiden zoon dit proces van nabij heeft meebeleefd. Tijdens het lezen van het boek krijg je regelmatig het gevoel dat hij je wil toeroepen: "Ik kan je last niet dragen, maar geloof me: Hij draagt jou!" Die bemoedigende ondertoon is een van de grootste kwaliteiten van dit boek.

Op basis van het verwerkingsmodel van Bruce Fisher is het boek gestructureerd in negentien treden van een ladder. Deze zijn op hun beurt ingedeeld in vier thema's. De structuur van een ladder suggereert een zekere chronologie, maar de thematische indeling maakt het moeilijk een lijn vast te houden.

Ondanks deze wat warrige structuur biedt het boek christenen die een scheiding doormaken of deze aan het verwerken zijn, houvast en troost. Houvast, doordat emoties die je tijdens een scheiding kunnen overrompelen, worden benoemd en in perspectief geplaatst. En troost dus, maar zonder de Bijbelse visie op echtscheiding te negeren: het laat zien dat Jezus alle zondaren liefheeft, ook hen die terugzien op een mislukt huwelijk.

Gebroken en toch heel loopt mee naast hen die na een kerkdienst voor het eerst alleen naar huis gaan, nagestaard door geloofsgenoten die niet weten hoe ze op een echtscheiding moeten reageren. En daarmee is het boek ook voor laatstgenoemden een aanrader.

Wout Koelewijn
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584