Try it out
Perspectief

Een boek om in een adem uit te lezen. Je rolt van het ene avontuur in het andere. Bijzonder spannend. Het gaat over Salin Schiran, een vertrouwens man van de keizer, die – samen met zijn schildknaap – de meest bizarre dingen meemaakt, als hij te paard dagenlang erop uitrekt om het rijk van de keizer tot in de verste uithoeken in ogenschouw te nemen. Welk land is dat? In welke tijd speelt het verhaal? Je mag er naar raden. Veel wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten. Of zit dit land ergens in de mens zelf? Gaat het over vragen, die iedereen in zekere zin wel kent? Onder andere de vraag, of je geweld wel met tegengeweld kunt oplossen.
Is het een jeugdboek? Ook dat staat er niet bij. Maar ik denk, dat je minstens brugklasser moet zijn om aan dit boek plezier te beleven. Maar, pas op! Want je schoolwerk kan erdoor in gevaar komen. Of je nachtrust. En verstop het boek goed. Want als je vader het vindt, zie je het voorlopig niet terug. Je maakt kennis met allerlei slag mensen: goede mensen, maar ook slechte en wrede. De schildknaap wordt op een gegeven moment smoorverliefd op een mooi en slim meisje. Als het op trouwen aankomt, worden nota bene catechisanten netrokken bij de huwelijksvoltrekking. Het gaat ook nog over het ‘klooster van de zingende zusters’. Maar dat is mindeer romantisch dan je bij de naam zou denken.
Het boek is eigenlijk een soort zoektocht naar de waarheid. Er worden door deze volksstammen vreemde godsdiensten beleden, maar ook vind je herkenning bij je eigen belevingswereld, al wordt er hier en daar badinerend over gesproken.
Op enkele stilistische onnauwkeurigheden na kan ik dit boek van harte aanbevelen.

Arte Sjollema

Bron: Perspectief 12 april 2002
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584