Nederlands Dagblad

Volhouden in het Huwelijk
“Er zijn heel erg veel onnodige echtscheidingen. God wil dat wij altijd al het mogelijke doen om relaties te redden in plaats van ze te verbreken. (-) Scheiding kan alleen de laatste stap zijn in een lang proces dat gebed omvat en gesprekken, verandering, geduld, consequenties en liefde."

Bovenstaande uitspraak komt van de auteurs Henry Cloud en John Townsend in hun boek Grenzen in het huwelijk. Beiden zijn gepromoveerd in de klinische psychologie en bekend om hun deskundigheid als het gaat over het omgaan met problemen in de persoonlijke en relationele sfeer.
Veel mannen kwamen hen bedanken voor hun eerder verschenen boek Grenzen. Op de vraag of ze het boek gelezen hadden, was het antwoord: "Nee, dat deed mijn vrouw. Toen zij niet langer genoegen nam met mijn onvolwassen gedrag, moest ik wel veranderen en gaan groeien. Ik moest leren om niet langer zo gemeen te zijn (of overheersend, dronken of wat dan ook dat de relatie kapot maakte)." Volgens Cloud en Townsend hebben "de dappere echtgenotes die opstonden om hun waarden te verdedigen zowel hun huwelijk als een mens gered. Dit is de vreedzame vrucht van discipline (Hebreeën 12 vs 11)."
De auteurs adviseren om niet zelf over een echtscheiding te beginnen. "Als jij het juiste doet, zal de ander veranderen of de relatie verbreken."

Desillusie
Nuchter wordt gesteld dat je in het huwelijk samen door moeilijke tijden gaat: “Conflicten, angsten en oude trauma's. Grote en kleine afwijzingen, ruzies en gekwetste gevoelens. De desillusie dat iemand anders is dan men dacht. De moeilijke taak om meer onvolmaaktheden en onvolwassenheid te accepteren dan men had verwacht.Dit alles is heel normaal en al deze zaken zijn hanteerbaar." Maar dan moetje wel bereid zijn om vol te houden en aan het werk te gaan met de tekst uit Jakobus 1-5 en te stoppen met hoge verwachtingen over eigen geluk.
Houd je je niet aan de boodschap van Jakobus, dan lijk je volgens de auteurs op een man die een auto bestuurt en telkens tegen een boom oprijdt. Er doet zich niets levensbedreigend voor, maar het geeft wel problemen. Hij blijft eropuit gaan en tegen bomen aanrijden. Uiteindelijk zegt hij: "Nou heb ik er genoeg van" en hij verkoopt de auto. "Ik heb een hekel aan deze auto! Hij blijft maar tegen bomen aanrijden. " En hij denkt dat het beter zal gaan als hij een 'nieuwe auto koopt. Het komt niet in hem op om eens over zijn rijstijl na te denken.

Volhouden
Het boek is duidelijk geschreven vanuit bijbelse principes. Liefde is voorwaarde voor een goed huwelijk als die liefde is ingebed in de elementen vrijheid en verantwoordelijkheid het stellen van grenzen je vrijheid in ere herstellen. Verwezen wordt naar Galaten 5 vs 1, Opdat wij waarlijk vrij zouden zijn, heeft Christus ons vrijgemaakt. Houdt dus stand en laat u niet weer een slavenjuk opleggen. God wil niet dat je slaaf bent van het overheersend gedrag van wie dan ook.

Ik had iets meer verwacht over specifieke problemen tussen mannen en vrouwen en achterliggende oorzaken. Pas op pagina 228 wordt iets gezegd over dominante echtgenoten die misbruik maken van Paulus' woorden over vrouwen die hun man onderdanig moeten zijn. "De beste huwelijken hebben gelijkwaardige partners met verschillende rollen. Beslissingen worden het beste wederzijds gemaakt, waarbij beide partijen met hun verschillende talenten hun verschillende perspectieven inbrengen. Een liefhebbende man zal nooit een beslissing nemen die zijn vrouw kwetst."
Zou de auteur hier de ideale man voor ogen hebben?
In een van de laatste hoofdstukken wordt een veel voorkomende oorzaak genoemd waarom geen verbetering in het huwelijk optreedt. Het probleem is dat wanneer een van de partners een keer de moed heeft om een grens, aan te geven, hij of zij daarin niet blijft volhouden. Vandaar dat steeds met klem wordt gewezen op eigen aandeel en verantwoordelijkheid ook als je man of vrouw een 'grenzenhater' is.
Uit de vele uitgewerkte praktijk voorbeelden van spanningen en conflicten en wisselende situaties binnen huwelijken merk je hoe deskundig de auteurs zijn. Tegelijk is het lezen daardoor een vermoeiende bezigheid. Er wordt eenzijdig op grenzen gehamerd, terwijl het completer en spannender zou zijn als ook van andere invalshoeken was geschreven.

Willy Bakker-huizinga

Bron: Nederlands dagblad, 9 januari 2002
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584