Try it out
Lees hoofdstuk 1
Opnieuw - een boekje voor tussendoor
 
Boek kaft: Opnieuw - een boekje voor tussendoor

Hoofdstuk 1

Big smileToen ik aan een Brits zendingsinstituut studeerde, liep ik stage bij een baptistengemeente in een naburige stad. Daar kreeg ik de ‘Covenanters’ onder mijn hoede, een twaalftal meisjes van rond de dertien jaar, die wekelijks naar de kerk kwamen voor catechisatie. Het was een leuke groep, ik kijk met plezier op die tijd terug. Paul van Vliet heeft ooit een liedje geschreven over meisjes van dertien, die wat stuntelig tussen de kindertijd en puberteit in hangen. Ze zijn net servet áf, maar nog net geen tafellaken. Dat mag vandaag misschien niet meer opgaan omdat kinderen vroeger (eigen-)wijs zijn, maar toen klopte het nog. Mijn Engelse Covenanters waren gewoon lieve en vooral onschuldige meisjes, die met hart en ziel meededen aan ‘de club’.
In onze wekelijkse ontmoetingen was naast bijbels onderwijs ook ruimte voor muziek. Ik was vol enthousiasme bezig om mijn pupillen goed en meerstemmig te laten zingen en begeleidde hen zelf op de piano. Wie schetst mijn verbazing toen wij werden uitgenodigd om deel te nemen aan een muzikaal gebeuren tijdens de jaarlijkse Nationale Covenanter Bijeenkomst in Londen. Zonder dat we het wisten, had mijn supervisor ons aangemeld. Het betrof een heuse wedstrijd waarbij één Covenantergroep tot nationale winnaar zou worden uitgeroepen. Voor ‘mijn, meisjes, van wie een deel uit minder bevoorrechte gezinnen kwam, was het vooruitzicht op een dagje Londen overweldigend. We oefenden en oefenden en met succes. Het ritme zat erin en de kinderen zongen als leeuweriken. Behalve dan die ene… Carol was een lief zwart meisje dat misschien wel het meest enthousiast was van iedereen. Alleen, ze zong zo vals als maar kon. En hard, want ze ging ervoor! Ik probeerde het een poosje te negeren, maar het werd steeds duidelijker: als ons koortje zong, was die ene valse toon zo overduidelijk aanwezig, dat zelfs het geringste succes bij ons optreden in Londen bij voorbaat uitgesloten was. Wat te doen? Carol uitsluiten was uitgesloten. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om dat geweldig blije kind te zeggen dat zij niet mee zou mogen zingen.
Nachten heb ik wakker gelegen vanwege deze netelige kwestie. Maar toen kwam het moment waarop ik het licht zag. Carol straalde een geweldig enthousiasme uit. Bovendien had ze helderwitte tanden waarmee ze bij een tandpastareclame ongetwijfeld goud had kunnen verdienen. Als ze lachte, en dat deed ze vaak, brak de zon door. Je kon niet anders dan vrolijk worden als je haar zag. Ik besloot haar een speciale taak te geven. En zo gebeurde het dat wij bij ons optreden in Londen een verpletterende indruk maakten. Daar zal onze muziek zeker toe hebben bijgedragen. Maar wat zeer bepalend zo niet doorslaggevend was, was Carols aanwezigheid. Die werkte wonderen. Ze had een cruciale plaats in de opstelling van het koor gekregen, maar ze zong niet mee. Haar speciale taak was om de zaal toe te lachen en dat deed ze vol overgave. Te midden van die groep zingende en swingende meisjes glimlachte Carol haar stralende witte tanden bloot. Het resultaat bleef niet uit: de zaal werd door haar aangestoken en lachte haar op hun beurt toe. Hetgeen vervolgens een uitwerking had op het koor. Dat werd er ook vrolijk van. De stemming zat er helemaal in.
Het is niet te geloven, maar we wonnen de eerste prijs. Mijn supervisor, een oudere dame die jarenlang de Covenanters had geleid, kon van pure emotie bijna geen woord uitbrengen. In de bus naar huis waren we high van geluk. Het is inmiddels ruim dertig jaar geleden, maar ik denk nog steeds met groot genoegen terug aan dat muzikale evenement in een grote concerthal in Londen. Voor wie de film heeft gezien: we waren net Sister Act. Alleen was onze gangmaakster een meisje van dertien dat weliswaar niet zuiver kon zingen, maar een andere gave had: ze maakte mensen blij.

‘Wees blij met wie zich verblijdt…’ (Romeinen 12:15)

Recensies uit de krant
18-4-2008NBD Biblion
4-9-2008Groei Herfst 2008
1-12-2008De hervormde vrouw
24-7-2009de Christenvrouw
Recensies van lezers
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584