Try it out
Lees hoofdstuk 1
Meer voor vaders
 
Boek kaft: Meer voor vaders
Troep op de trap

Wie een huis met een trap naar boven heeft, zal het ongetwijfeld meemaken. De zijkanten van traptreden doen dienst als opslagplaats. Tijdelijk vanzelfsprekend. Een goed boek, nieuwe schoenen, stevige A4-enveloppen, et cetera. Ik ben blij dat er in huis gelezen wordt, dat er mooie schoenen kunnen worden gekocht en dat we verpakkingsmateriaal hergebruiken. Daar zit het probleem niet. Het gaat meer om dat 'tijdelijk’. Als ik (weer) eens geen zin heb om als verhuizer dienst te doen, laat ik de spullen liggen. Ik registreer hoeveel dagen die zooi onaangeroerd blijft en bereken dan hoeveel passanten de trap zijn opgegaan zonder iets aan die troep te doen. Je merkt, de prachtige spullen dalen snel in waarde naarmate mijn ergernis toeneemt. Een interessant verschijnsel van koersdaling.

Orde
Laatst lag er een stropdas op de trap. Volgens mij bijna vier weken, een nieuw record. Een das uit mijn verzameling. Nodig geweest voor een schoolfeest? Per week liepen mijn verbazing en irritatie op. Mijn gevoel kleurt de bril waarmee ik naar dingen kijk. Als ik moe ben, erger ik me veel eerder aan wanorde op bepaalde plekken in het huis dan anders. Ik heb als ik moe ben meer behoefte aan rust, aan orde. En wanorde staat tegenover vrede, zegt de Bijbel. Zo ervaar ik dat ook, ik kom beter tot rust als alles lekker opgeruimd is. Op andere momenten kan ik prima omgaan met een ‘chaotische’ omgeving. Mijn eigen werkkamer spreekt daar boekdelen over ...
Als een klus op mijn werk niet loopt, dan zit ik vol ongeordende gevoelens. Die reageer ik dan soms af op mijn geliefden thuis. Stom natuurlijk, ik kan beter vertellen wat me zoal dwars zit. Nu reageer ik bijvoorbeeld af op de rondslingerende eigendommen. Mijn zoons herkennen zo’n bui feilloos en geven elkaar seintjes van ‘hij is moe’ of ‘het is weer zover’. Genadig leggen ze mijn irritaties naast zich neer en lopen vervolgens weer langs de stapeltjes naar boven. Mijn vaderlijk gezag en opdracht de trap niet te gebruiken als opslagplaats worden onderuitgehaald, omdat ze mijn gemoedstoestand doorzien. Natuurlijk, ik moet op een ander moment onze huisregel over de trap aanscherpen en niet als ik boos of moe ben. Maar dat ze vinden dat ze niets hoeven doen, omdat mijn waarneming gekleurd zou zijn, daar trap ik niet in.
Recensies uit de krant
18-7-2005Opwekking
21-1-2009NBD/Biblion
Recensies van lezers
Zoeken!
Uw klantgegevens
Welkom
U bent nog niet aangemeld:
Inloggen
Uw winkelwagentje
Leeg
Aanmelden voor de nieuwsbrief
 
 
Uitgeverij Novapres b.v. Krimweg 74 7351 AW Hoenderloo Postbus 18 7350 AA Hoenderloo
Tel:+31(0)55-5422584